Tankar och tänkande

Det är här en Malin samlar sina tankar, sina funderingar och det är här hon ger andra insyn i sitt tänkanke. Det är här det kan hända att hon öppnar sitt hjärta.

Namn:
Plats: Sweden

Malin är en komplicerad tös med ett stort behov av att kramas. Hon lever på att uppskattas, hon livnär sig på att älska och älskas och utan de i hennes närhet är livet inte värt att levas. Utan sina tankar och möjlighet att uttrycka sig lever hon inte.

21 november 2006

Att känna igen vs Att beskriva

Jag slogs av en tanke idag, en tanke som jag aldrig riktigt tagit mig tiden att fundera på tidigare.

Jag har väldigt svårt för att beskriva andra, inklusive mig själv då jag saknar en spegel. Varje gång jag blir ombedd att beskriva någon blir jag alltid lika ställd.

Är hennes hår brunt? Eller mörkblont? Eller... Och längd... som mig, kanske? Eller är det längre? Ögonfärg? Jadu... den som det visste.

Varje gång. Det där händer varje gång.

Fast å andra sidan är jag helt fenomenal på att känna igen folk. Jag vet inte riktigt om det har något slags samband med varandra. Jag misstänker det.

Jag kan se på en person bakifrån vem det är majoriteten av alla gånger, i värsta fall blir jag osäker tills dess att jag ser personen framifrån. Ge mig en gångstil, ett huvud bakifrån och sättet att gestikulera med händerna så vet jag om det är någon jag känner. Oftast, åtminstone.

Jag kanske helt enkelt inte lägger märke till detaljerna. Jag ser kanske en helhet av personen? Om jag kan känna igen någon på hur personen rör sig spelar det kanske ingen roll för mig hur personen ser ut? Hur ska man kunna beskriva någon som man inte vet hur den ser ut... eller snarare inte riktigt bryr sig om hur den ser ut?

Det mest frustrerande för mig är när personer gör hyfsat drastiska ändringar i sitt utseende, sånt som påverkar det första "synintrycket" (i brist på ett bättre ord) jag får av en person.
Exempel: En vän till mig har alltid haft skägg ända sedan jag lärde känna honom. Han rakar av sig det. Jag kan efter det se åt hans håll, vandra vidare med blicken och inse först efter några sekunder att det är min vän. Det var väldigt frustrerande den första tiden tills jag hade lärt om min hjärna. Faktum kvarstår dock att jag fortfarande har lättare att känna igen honom när han har skägg än när han inte har det, trots att min hjärna är omlärd.

Det var en intressant tanke och det känns som om jag lyckats hålla något som liknar en röd tråd åtminstone. Jag betvivlar att jag är ensam om att kunna känna det här men jag har aldrig egentligen hört någon skriva/tala om det förut.

2 Comments:

Anonymous Daniel said...

Jag är likadan.. som vanligt. :)

22 november, 2006 02:55  
Anonymous Calvin said...

Du har nog rätt. Individer känns inte bara igen på enstaka beståndsdelar, utan på ett helhetsintryck. Beståndsdelar som manipuleras påverkar systemet i övrigt. Jag hade också problem med att känna igen den f.d. skäggige, om det är samma person vi skriver om.

07 april, 2007 01:28  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home